Duyurular

SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Konuştu

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2022 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sigorta sektörünün 2021 performansını ve 2022 yol haritasını paylaştı.

2020’de 82 milyar lira prim üreten sektörün, 2021 sonunda 100 milyar lira prim üretmesinin beklendiğini vurguladı. Gürsoy, “SEDDK olarak vatandaşlarımızın reel sektörün ve finansal sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek ürün çeşitliliği, teminat kapasitesi ve hizmet kalitesine sahip bir sigortacılık ve özel emeklilik sektörü hedefliyoruz” dedi.

Sektör, finansal piyasalar içinde istikrarlı şekilde büyümeye devam ediyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, ülke ekonomisine güvence sunma ve tasarruf sağlama işlevlerini yerine getiren sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün, finansal piyasalar içinde önemli bir yer tutarak, istikrarlı şekilde büyümeye devam ettiğini söyledi. Sektörde toplam 66 şirket faaliyet göstermekte olduğunu ifade eden Gürsoy, 2020’de 82 milyar lira prim üreten sektörün, 2021 sonunda 100 milyar lira prim üretmesinin beklendiğini vurguladı. Gürsoy, sigortacılık sektörü tarafından ülke ekonomisine sağlanan korumanın toplamının 156 trilyon Türk lirasına ulaştığını bildirdi.

18 yaş altı yeni katılımcıların, fon büyüklüğü 107 milyon liraya ulaştı

Kısa bir süre önce yürürlüğe giren 18 yaş altı BES uygulamasına değinen Gürsoy, “Sisteme katılan 18 yaş altı yeni katılımcıların sayısı 101 bin 725’e, fon büyüklüğü ise 107 milyon Türk lirasına ulaşmış bulunmaktadır. Böylece gençlerimize ve çocuklarımıza tasarruf alışkanlığını ve finansal okuryazarlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırmakla birlikte, anne ve babalara çocukları için güvenli bir gelecek sağlayacak avantajlı bir alternatif sunmuş olduk” açıklamasını yaptı.

“Özel emeklilik alanında ise 2021 yılı Ekim ayı sonu verilerine göre, gönüllü bireysel emeklilik sisteminde yaklaşık 7 milyon katılımcı, otomatik katılım sistemi uygulamasında ise yaklaşık 6 milyon çalışan, sistem dâhilinde tasarruf etmektedir” diyen Gürsoy, gönüllü BES ve OKS’de biriken fon tutarı, devlet katkısı dâhil 202 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.

162 bin 835 kişi BES sayesinde emekli oldu

>Gürsoy, BES sayesinde şu ana kadar 162 bin 835 vatandaşın sistemden emekli olduğunu vurguladı. Kurum olarak tasarrufların tabana yayılması amacıyla bireysel emeklilik sisteminde önemli yenilikleri hayata geçirdiklerini dile getiren Gürsoy, şöyle devam etti: “Kısa süre önce yürürlüğe giren 18 yaş altı BES uygulamasıyla çocuklarımızın da bireysel emeklilik sistemine katılabilmesine olanak sağladık. Bu sayede sisteme katılan 18 yaş altı yeni katılımcıların sayısı 101.725’e, fon büyüklüğü ise 107 milyon Türk lirasına şimdiden ulaşmıştı. Böylece gençlerimize ve çocuklarımıza tasarruf alışkanlığını ve finansal okul yazarlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırmakla birlikte, anne ve babalara çocukları için güvenli bir gelecek sağlayacak avantajlı bir alternatif sunmuş olduk.”

BEFAS, tasarruf alışkanlığını geliştirecek

Sektörde rekabeti güçlendiren ve katılımcılara tek bir sözleşmeyle tüm emeklilik şirketlerinin emeklilik fonları arasından seçim yapabilme imkânı sunan Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu(BEFAS)’ı 2021 yılı Temmuz ayında uygulamaya koyduklarını açıklayan Gürsoy, “Tüm bu uygulamaların temel amacı, vatandaşlarımızın tasarruf alışkanlığını geliştirmek ve yurt içi tasarrufları arttırmaktır” dedi.

İklim değişikliği önemli gündem maddelerinden biri oldu

Tüm dünya gündemini ilgilendiren son derece önemli konulardan biri olan iklim değişikliğine ilişkin de açıklamalarda bulunan Gürsoy, “Geçtiğimiz aylarda ülkemizde meydana gelen sel felaketleri, DASK bünyesinde yer alan doğal afetlerin kapsamının geliştirilmesini gündemimize getirmiştir. Bu amaçla, başta sel olmak üzere diğer doğal afet türlerinin de DASK kapsamına alınmasına yönelik çalışmalarımız başlatılmıştır” dedi.

Katılım sigortacılığının sektör içindeki payını yüzde 5’ten 10’a çıkarmayı hedefliyoruz

Katılım esaslı sigortacılık ve özel emeklilik alanında da kapsamlı icraatlar yapıldığından bahseden Gürsoy, şu açıklamayı yaptı: “Katılım Mevzuatı yeniden düzenlenerek katılım faaliyetleri yasal altyapısına kavuşturulmuştur. Bu sayede, katılım esaslı sigortacılık ve emekliliğin sektör içindeki payının yüzde 5’ten yüzde 10 ve üzerine çıkarılması hedeflenmektedir.”